2011-07-30 22:30:55• hírek • Kocsis Zoltán

Magyar-román vb-selejtező csoport

Nem volt túlságosan kegyes a magyar illetve a román labdarúgó válogatottal a 20. világbajnokság selejtezőcsoportjainak kisorsolásakor Rio de Janeiróban Fortuna istenasszony, illetve földi helytartói, Ronaldo és Ganso: a két ország egyaránt a D csoportba került többek között a legutóbbi vébé döntőse, Hollandia, valamint a 2002-es bronzérmes Törökország mellé.

Érdekességképpen említsük meg, hogy az első világbajnoki selejtezőt 1933-ban Svédország és Észtország vívta, előbbi 6-2-es győzelmet aratott. Az azóta lejátszott selejtezőkön összesen 16.448 gól született. A 2014-es brazíliai világbajnokságig 824 selejtező mérkőzést játszik le az a 203 csapat, amely benevezett a sorozatra. Ez azzal együtt is rekordnak számít, hogy öt ország nem vesz részt a küzdelmekben: Brazília házigazdaként automatikus résztvevő, Bhután, Brunei, Guam és Mauritánia pedig nem nevezett.

Ami az európai selejtezőket illeti, az 53 országot kilenc csoportba osztották. A csoportelsők automatikusan kvalifikálják magukat a tornára, míg a nyolc legjobb második pótselejtezőket vív majd, így alakul a 13 csapatos „európai delegáció". A FIFA először vette figyelembe a politikai helyzetet egy sorsolásnál, így Oroszország nem kerülhetett össze Grúziával, Törökország pedig Örményországgal. Összekerülhetett viszont Szerbia és Horvátország - és ez meg is történt, rögtön az első csoportban.

Az európai válogatottakat hat értékcsoportból sorsolták, Magyarország a harmadik, Románia pedig a negyedik kalapból indult - és egy csoportba került, méghozzá a D jelűbe. A két válogatott nem csak ezért nem lehet túlságosan boldog, mert egymás mellé került, hanem azért sem, mert ugyanebbe a hatosba került a tavaly Dél-Afrikában a döntőig menetelő (és ott Spanyolországgal szemben csak a hosszabbítás során alulmaradó) Hollandia valamint a 2002-es torna bronzérmese, Törökország.

Magyarországnak és Romániának Észtországot és Andorrát papíron oda-vissza vernie kell és reménykednie kell, hogy a török válogatott ugyanúgy botladozni fog, mint teszi a jelenlegi Európa-bajnoki selejtezőkön. Az biztosnak tűnik, hogy e három csapat vívhat majd meg a Hollandia mögötti helyért - és a pótselejtezőért.

A D csoportot teljes joggal nevezhetjük nehéz csoportnak, míg a Görögország, Szlovákia, Bosznia, Litvánia, Lettország, Lichtenstein összetételű G jelű hatos messze a legkönnyebb. Érdekesség, hogy egy csoportba került, ráadásul egy igen nehézbe, a jövő évi Európa-bajnokság két házigazdája, Lengyelország és Ukrajna - Montenegró és Anglia mellé. A világbajnok spanyolok az egyetlen öt csapatos csoportba kerültek - Franciaország mellé.

A.csoport: Horvátország, Szerbia ,Belgium, Skócia, Macedónia, Wales
B.csoport: Olaszország, Dánia, Csehország, Bulgária, Örményország, Málta
C. csoport: Németország, Svédország, Írország, Ausztria, Feröer-szigetek, Kazahsztán
D. csoport: Hollandia, Törökország, Magyarország, Románia, Észtország, Andorra
E. csoport: Norvégia, Szlovénia, Svájc, Albánia, Ziprus, Izland
F. csoport: Portugál, Oroszország, Szlovénia, Izrael, Észak-Írország, Azerbajdzsán, Luxemburg
G. csoport Görögország, Szlovákia, Bosznia, Litvánia, Lettország, Lichtenstein
H.csoport: Anglia, Montenegró, Ukrajna, Lengyelország, Moldova, San Marino
I csoport: Spanyolország, Franciaország, Fehéroroszország, Grúzia, Finnország

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: